Copyright 2022 - Liszt Ferenc Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Mecseknádasd Pécstől kb. 30 km-re fekszik a 6-os út mentén. A község több műemléki védettségű épülettel büszkélkedhet: a Szent István korabeli kápolna és két középkori vár feltárt maradványai közülük a legismertebbek. a faluba a XVIII. sz. első felétől érkeztek a frank telepesek a Rajna vidékéről, Hessen környékéről. Nemzetiségi megoszlás tekintetében ma is kb. 90%-ban német nemzetiségiek lakják. A Liszt Ferenc Német Nemzetiségi Általános Iskola és AMI intézményegysége a Kultúrcentrum. A 18 tantermes iskola 1990-ben készült el, a hozzá kapcsolódó nemzetközi méretű sportcsarnok 1993-ban került átadásra.

Iskolánkban az 1950-es évek óta folyik német nemzetiség nyelvoktatás és 1985-ben megindult a kéttannyelvű német oktatás is. Ez iskolánk fő profilja - a végzős tanulók nagy része tanulmányait német tagozatú középiskolában folytatja vagy nyelvvizsgát tesz.

 Iskolánkban a művészeti oktatás két ága is megtalálható: képzőművészet és zeneművészet.

A képzőművészeti ágon:

Vizuális alapozó gyakorlatok (előképző 1–2. évfolyam)

Grafika és festészet alapjai (1–3. alapfokú évfolyam)

Környezet– és kézműves kultúra tanszak - Környezet– és kézműves kultúra műhelygyakorlat (a 4. évfolyamtól) oktatása folyik.

A zenei tagozat folyamatosan bővül: jelenleg 4 hangszeres tanszak működik a szolfézs mellett: fafúvós, rézfúvós, billentyűs és akusztikus. Oktatott hangszerek: trombita, szaxofon, klarinét, furulya, zongora, harmonika.

Az idei tanévtől iskolánk kórusa mellett német nemzetiségi énekeket előadó kamara-kórusunk is működik, valamint ifjúsági fúvószenekarunk alakult, mely szintén a nemzetiségi hagyományokra épül.

Így iskolánk német nemzetiségi tánc-csoportjával és német nemzetiségi színjátszó szakkörével egybekötve tűzte ki feladatul a hagyományok ápolását.